• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

fotografija: Davor Višnjić

„Luda kuća” autorice Sanja Lovrenčić i ilustratorice Vendi Vernić proglašena je najboljom hrvatskom slikovnicom 2021. godine po izboru stručnog žirija nagrade „Ovca u kutiji”! Proglašenje pobjednika održalo se 29. studenog 2021. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

„Luda kuća” Sanje Lovrenčić i Vendi Vernić spada u one slikovnice koje čitanje pretvaraju u pravi doživljaj. Već od odlične naslovnice postaje jasno da ova slikovnica nudi neko potencijalno uzbudljivo otkriće. A to što nudi je ulazak u jedan izdvojeni svijet nebodera s puno čudnih stanova i njegovih čudnih stanara. Sanja Lovrenčić stvorila je naizgled hermetičan svijet pisan u tradiciji apsurda i “nonsense” književnosti.

Likovi kao da se natječu koji će biti neobičniji, a svaki novi kat otkriva nova iznenađenja pa čitanje nikad ne postaje dosadno. Domišljata je konstrukcija teksta gdje prostor radnje prvo doživljavamo izvana spuštajući se s vrha nebodera padobranom prema dolje, a zatim iznutra penjući se katovima do zadnjeg stana gdje živi djevojčica, pripovjedačica radnje.

Neki su pretrpani detaljima i bojama, a neki otvaraju prozračne prostore urbanog krajolika i modernih stanova. U kombinaciji preciznog, gotovo arhitektonskog crteža i razigrane umjetničke ekspresije, ilustracije uvlače čitatelja u ta svijet i on ima osjećaj kao da je u prostoru koji više nije omeđen rubovima slikovnice. Kao da su se vertikale nebodera i linije perspektiva stanova produžile izvan knjige i okružile ga svojom stvarnošću. S jedne strane imamo tekst koji radnju drži na jednom mjestu ograničenog prostora, a s druge ilustracije koje taj prostor šire i otvaraju izvan korica dajući čitatelju osjećaj prostranstva koje drži u ruci ili krilu. (…)

(Davor Pavelić, iz obrazloženja Žirija)

Posebno priznanje dobile su još dvije slikovnice Malih zvona – „Svjetlana i sni o letu” Dominika Vukovića te „Picolla con piccolo” Brune Mezića i Klasje Habjan.

Odgovori