• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

U posljednjem mjesecu Godine čitanja naklada Mala zvona nudi svoje naslove za djecu i za odrasle s posebnim popustima. Blagdanska prodaja počinje 1. 12. u knjižari-galeriji „Kabinet Malih zvona” u Savskoj 28 (Cibonin prolaz) i u internetskoj trgovini na www.mala-zvona.hr i trajat će do kraja prosinca. Podsjećajući da je knjiga izvanredan dar – dar koji može potaknuti na igru kao i na razmišljanje – izdvajamo nekoliko zapaženih naslova među knjigama koje traju Malih zvona.
Luda kuća – Sanja Lovrenčić / Vendi Vernić
Ovca u kutiji”, nagrada stručnog žirija, 2021.

„Tko stanuje u toj kući?” postavlja se pitanje pri pogledu na pomalo starinski neboder na naslovnici. Između korica, naravno, nalazi se odgovor. Vodič kroz prostor koji se otvara u ovoj slikovnici je dijete – dječak ili djevojčica, ovisno o tome tko čita – dijete s polaganim padobranom. Spušta se s krova na svoj omiljeni način i pripovijeda o svojim susjedima. Najprije izvana, gledajući balkone. Zatim i iznutra, penjući se stubištem do svojeg, najvišeg kata. I da, neobični su to stanari: netko noću vjeruje da je ptice, netko provodi dane izrađujući vrtuljke na vjetar, netko naizmjence popravlja satove i proriče budućnost… No kakva god bila mala „ludila“ pojedinih stanara, oni su (uglavnom) dobri susjedi, te zajedno stvaraju slobodan i zaigran svijet.  

U ritmu jeze – ponor plesova 
šest priča nagrađenih na natječaju Malih zvona

Početkom ljeta 2020. naklada Mala zvona objavila je svoj prvi anonimni javni natječaj – za fantastičnu priču. Natječaj je bio otvoren autori/ca/ma do 35 godina, a tekstovi su trebali sadržavati motiv plesa u bilo kojem obliku. Šest najboljih priča objavljeno je 2021. u „Ilustriranoj fantastičnoj knjižnici Malih zvona”, s ilustracijama Klare Rusan. Pomalo na iznenađenje organizatora, pokazalo se da svi najkvalitetniji tekstovi pristigli na natječaj sadrže zajednički element: atmosferu jeze. Plešu mrtvi, plešu onostrana napola životinjska bića, plešu tajanstvene prikaze u podrumima kazališta… No tu sličnost prestaje; svaku priču pripovijeda originalan glas, drugačiji od svih ostalih. Među izabranom šestorkom je i ovogodišnja dobitnica nagrade „Kamov” Martina Vidaić. 

Svjetlana i sni o letu  Dominik Vuković
„Grigor Vitez”, nagrada stručnog žirija za ilustraciju za 2020.;
uvršteno u izbor „Hrvatska lijepa knjiga” NSK


Već prvi pogled na Svjetlaninu sobu odaje kakva je to djevojčica: polica s knjigama, mikroskop, globus i epruvete. Da, Svjetlanu zanima znanost, zanimaju je tajne svijeta oko nje, no najviše od svega zanima je let. Njezini roditelji dobro poznaju svoju kćer: za rođendan joj daruju knjigu iz koje će doznati ponešto novo o svemu što je zanima. No „knjiga velikih uzora i velikih umova” ne nudi samo znanje, nego i potiče na maštanje. I tako Svjetlana, okružena prirodom svojeg vrta, „vidi” Fausta Vrančića u trenu u kojem izmišlja padobran, Slavoljuba Penkalu koji skicira svoj avion, Hermana Potočnika koji smišlja način da odleti u svemir… Ipak, Svjetlanini sni o letu ne isključuju veselu rođendansku proslavu s prijateljima.

Ludwig van Beethoven – Franz Wegeler / Ferdinand Ries

Kao jedan od rijetkih nakladnika u Hrvatskoj koji sustavno izdaju knjige o klasičnoj glazbi, Mala su zvona o dvjesto pedesetoj godišnjici Beethovenova rođenja objavila prijevod prve biografije koja je o njemu napisana. O Beethovenu pišu dvojica njegovih prijatelja: Franz Wegeler, prijatelj iz djetinjstva i liječnik kojemu će Beethoven prvome povjeriti svoje tegobe sa sluhom, i Ferdinand Ries, koji je nekoliko godina bio skladateljev učenik i pomoćnik, te svjedočio događajima poput praizvedbe Pete i Šeste simfonije. Obojica pišu jednostavno i emotivno, obojica iznose samo ono u što su sigurni da je istinito, obojica nadopunjuju svoje bilješke fragmentima Beethovenovih pisama. Zbog toga je ova knjiga do danas ostala značajan povijesni izvor, ostajući zabavno i pitko štivo svim ljubiteljima klasične glazbe. Objavljena u seriji glazbenih izdanja Malih zvona.  
 
Piccola con piccolo – Bruno Mezić / Klasja Habjan
uži izbor i stručnog i dječjeg žirija za nagradu „Ovca u kutiji”2021.

Ta djevojčica je malena, pa su je svi oduvijek zvali Piccola – i to nije jedina talijanska riječ u ovoj vedroj slikovnici posvećenoj glazbi. Piccola je od najranijeg djetinjstva po nečemu posebna: „Stalno je nešto brbljala, pjevušila, vriskala i zavijala. Uz to je znala izvrsno cvokotati, cvrkutati i zviždukati.” I nije čudo da su je roditelji odlučili upisati u glazbenu školu. Njezino učenje ubrzo postaje stvaranje: Piccolina „Ptičja glazba” sviđa se i njezinom Professoreu, sviđa se i velikom Maestru; sviđa se pticama i ljudima. No djevojčica se tu ne zaustavlja, jednoga dana Piccola con piccolo poseže za trubom… Pripovijedajući svoju glazbenu priču, autor vješto koristi talijanske termine povezane s glazbom. Ilustratorica Klasja Habjan prati tekst i gradi svijet malene junakinje čistim i skladnim potezima.

 Kratak put kući – Francis Scott Fitzgerald / Ivan Stanišić

Jedno od najzapaženijih izdanja Malih zvona 2020. sadrži sedam priča F. Scotta Fitzgeralda, popraćenih izvanrednim ilustracijama Ivana Stanišića. Fitzgerald se proslavio u prvom redu kao kroničar „doba jazza”, njegovog duha dekadencije i egzistencijalne tjeskobe, a široka publika obično ne povezuje njegovo ime s fantastikom. No njegov sustavni interes za različite vrste otklona od stvarnosti manifestirao se u kraćoj prozi, pripovijetkama koje su objavljivane u časopisima, za autorova života i poslije. Za ovo izdanje izabrali smo niz takvih tekstova, koji nikad nisu uknjiženi zajedno. Tipičan Fitzgeraldov egzistencijalni nemir ovdje se materijalizira u obliku fantomskih dvojnika, nakratko oživjelog mrtvaca, tajanstvenog ispravljača koji djeluje na tuđe živote… Ekspresivne i stilski precizne lustracije Ivana Stanišića vješto prate tekst i motivima i atmosferom.
Priče 1, 2, 3, 4 –  Eugène Ionesco / Vendi Vernić
„Grigor Vitez”, nagrada dječjeg žirija za ilustraciju 2020.

Jedan od specifičnih nakladničkih interesa Malih zvona jesu tekstovi koje su za djecu napisali umjetnici i umjetnice koji se uglavnom nisu bavili pisanjem za djecu. Nizu koji smo započeli pričama Marguerite Yourcenar i Kurta Schwitttersa dodali smo 2020. jedini „dječji” tekst velikog francuskog dramatičara Eugenea Ionesca, četiri priče inspirirane igrama – temeljenim na riječima – kojih se igrao sa svojom kćeri dok je bila dijete. Sloboda mašte, neočekivani obrati, elementi lakog apsurda grade svijet istodobno začudan i blizak svakodnevnici, velik do neba i prisan poput dječje sobe. Nastali na molbu ilustratora Eitennea Delesserta, tekstovi su zaživjeli zasebnim životom, a u našem izdanju vizualni pandan dobili su u nadahnutim ilustracijama Vendi Vernić.    


Ove i sve druge naslove Malih zvona po sniženim cijenama možete osobno kupiti u knjižari-galeriji Kabinet Malih zvona ili ih naručiti na našim mrežnim stranicama uz 20% popusta i besplatnu dostavu.


Radno vrijeme Kabineta:
PON, SRI, PET: 09 – 15 h
UTO, ČET: 09 – 19 h

Pratite naše akcije i događanja na društvenim mrežama!