• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

O nama

NAKLADNIČKA KUĆA MALA ZVONA

Knjige koje traju

Naš moto KNJIGE KOJE TRAJU odraz je želje da stvaramo knjige kojima se čitatelji vraćaju više puta, koje mogu čitati pripadnici različitih generacija iste obitelji ili zajednice, koje imaju trajnu estetsku vrijednost i kao tekstovi i kao predmeti. Stoga posvećujemo maksimalnu pažnju svim etapama procesa produkcije knjige – od koncepcije, izbora i obrade tekstova do vizualnog oblikovanja i tiska. Pročitajte više o temeljnim načelima našeg poslovanja.

Kvalitetan program

Jednaku važnost pridajemo knjigama za odrasle i knjigama za djecu. U našoj nakladi znatiželjni čitatelji svih generacija mogu pronaći nešto za sebe – od slikovnica, dječjih pjesama i igrokaza do dosad neprevedenih pripovijetki svjetskih klasika te nove umjetničke proze i poezije domaćih autora. Osobitost našeg programa jest sustavan interes za nefikcijsku biografsku i autobiografsku prozu koju objavljujemo u seriji „U prvom licu“, kao i za kraće umjetničke prozne tekstove koji odstupaju od načela realizma, a izlaze u „Fantastičnoj knjižnici Malih zvona.“ Detaljan pregled svih naših biblioteka pogledajte ovdje.

Likovnost u knjigama

Otvaranjem većeg prostora likovnosti – ne samo u knjigama namijenjenim djeci – težimo tome da slika i tekst u interakciji stvore kompleksan i trajan umjetnički doživljaj. Razvijamo koncept lijepe knjige u suradnji s afirmiranim i još neafirmiranim domaćim likovnim umjetnicima i umjetnicama; niz ilustratora najmlađe generacije objavio je svoja prva izdanja upravo u Malim zvonima. Objavljujemo i autorske umjetničke knjige u malim serijama. Zaronite u raznolikost, svježinu i energiju različitih likovnih rukopisa koji zajednički stvaraju naš vizualni svijet!

Ekologija

Proizvodnja knjiga neizbježno troši resurse iz prirode, no Mala zvona se od samoga osnutka trude svjesno i savjesno odnositi prema okolišu. U proizvodnji uvijek dajemo prednost papirima proizvedenim na ekološki način, bez premaza i štetnih sastojaka, izbjegavamo koristiti plastifikaciju te surađujemo s lokalnim tiskarama. Pri izboru naslova vodimo se načelom da ne proizvodimo hitove kratkog trajanja, tj. predmete koji će brzo biti odbačeni. Težimo prema tome da naše knjige  imaju trajnu sadržajnu vrijednost i oblikovnu ljepotu, da budu nešto što se cijeni i čuva. Program tiskanih knjiga nadopunjujemo programom elektroničkih i audio naslova koji mogu doprijeti do naših čitatelja u raznim zemljama bez značajnijeg utjecaja na okoliš. 

Žensko stvaralaštvo

Želeći osvijetliti često zanemaren segment književnog stvaralaštva, ulažemo poseban trud u prezentaciju tekstova koje su u prošlosti pisale žene. Uz izvorne tekstove, poput mladenačkog dnevnika Ivane Brlić Mažuranić ili pisama s putovanja po Skandinaviji Mary Wollstonecraft, objavljujemo i povijesno-teorijske knjige o životima i tekstova autorica, poput dviju knjiga Lidije Dujić o ženama u hrvatskoj književnosti ili pak studije Biljane Romić o zapisima Engleskinja u Indiji. Na taj način trudimo se pridonijeti stvaranju povijesti književnosti koja će uzeti u obzir i stvaralaštvo žena, zasad još uvijek često zanemareno ili prešućivano.    

Doprinos zajednici

Specifičnim programom, otvorenošću i korektnim poslovanjem sustavno potičemo razvoj i afirmaciju mladih domaćih umjetnika. Kontinuiranom organizacijom izložaba svojih suradnika u vlastitoj knjižari-galeriji „Kabinet Malih zvona“ obogaćujemo kulturni život okolnog kvarta na zagrebačkoj Trešnjevci. Za svoje autore organiziramo izložbe i u drugim prostorima (Lauba, Oris, zagrebačke knjižnice), dodatno doprinoseći vidljivosti njihovih radova kao i kulturnoj ponudi grada. U suradnji sa školama, knjižnicama i različitim udrugama organiziramo neprofitna događanja poput radionica, književno-likovnih susreta i malih predstava; između 2010. i 2020. Mala zvona bila su i organizator popularne manifestacije za poticanje čitanja „Uberi priču!“, zahvaljujući kojoj je nekoliko tisuća djece u nekoliko hrvatskih gradova dobilo na dar slikovnicu, uz originalan književno-scenski program.  Osim brojnih tiskanih knjiga, Mala zvona producirala su kratki animirani film „Kuća iznad čudovišta” te edukativno-dokumentarni film „Šest šetnji Slave Raškaj”.
NAGRADE I PRIZNANJA

Kvaliteta naše produkcije prepoznata je i od struke čemu svjedoče brojne  nagrade, pohvale i priznanja, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

MALIH ZVONA

Kreativni tim

Mala zvona utemeljili su 2010. Sanja Lovrenčić i Adrian Pelc, kao malu obiteljsku tvrtku za izdavaštvo i usluge u kulturi. Postavivši osnovne smjernice rada, kojih se Mala zvona drže i danas, prvih su godina objavljivali oko šest naslova godišnje. Od 2017. tvrtka počinje rasti – njen nakladnički program uključuje sve veći broj naslova, a širi se i broj vanjskih suradnika i zaposlenika. Upoznajte naš tim!

Sanja Lovrenčić
Sanja Lovrenčić
glavna urednica
Goran Čolakhodžić
Goran Čolakhodžić
voditelj ureda
Zrinka Horvat
Zrinka Horvat
grafička dizajnerica
Josip Čekolj
Josip Čekolj
asistent uredništva
KNJIŽARA-GALERIJA

Kabinet Malih zvona

Posjetite nas na adresi Savska cesta 28 (Prolaz Cibona), Zagreb – od ponedjeljka do petka, od 9 do 14 sati.

Vaši ljubimci su dobrodošli!