• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

Na popustu do kraja srpnja!

„Ženski svijet Britanske Indije” rezultat je višegodišnjeg istraživačkog i prevodilačkog rada autorice Biljane Romić. Govori o kolonijalnom svijetu iz perspektive žena koje su ostavile zapise – dnevnike i pisma – o svojim životima u Indiji. Knjiga je pisana publicistički te namijenjena široj, ne samo stručnoj publici. Obiluje zanimljivim, autentičnim pojedinostima te se može čitati iz povijesne, literarne i feminističke perspektive.

Autorica, koja je diplomirala indologiju i magistrirala temom „Postkolonijalni migrantski usud”, ovom knjigom na originalan je način objedinila i prikazala izvorne arhivske materijale ostvarivši značajan doprinos izabranom području, ne samo na lokalnoj razini.

U sklopu marginaliziranih trebalo bi otkrivati ‘pozadinu službene povijesti’, izokrenuti pristup, izvući ženski glas s ruba povijesnih naracija, jer žene su zapravo gotovo sve vrijeme prisutne i u tom narativnom povijesnom prostoru, ali ‘fragmentarno i razbacano’.


BILJANA ROMIĆ u RAZGOVORu S LorOM Tomaš – KRITIKA H,D,P ,

„Povijest Britanskoga Carstva i posebice njegove uprave u Indiji bilježi mušku povijest osvajanja i kolonijalne uprave. No dio kolonijalnoga pothvata, gotovo od samih početaka, bile su i kolonijalne žene. U kolonijalni su projekt na početku bile uključene kao pratiteljice muških kolonizatora (kao supruge, guvernante, učiteljice), zatim u drugom valu kao mlade žene u potrazi za bračnim prilikama, a potkraj kao sve više osviještene ili čak nekonvencionalne žene, putnice i autorice. Od njih se očekivalo i njihov je zadatak bio da u Indiji ostvare vjernu presliku britanskoga društva, da budu čuvarice britanskih vrijednosti u novom svijetu, među stranim ljudima, sred nepoznatih jezika: da ponesu ‘breme bijeloga čovjeka’ (Kipling).” (Ženski svijet Britanske Indije)

Odgovori