• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

od 28. ožujka u Botaničaru

U ponedjeljak 28.04. otvorena je izložba „Hommage” u baru Botaničar. Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Frano Dulibić.

Riječ je o radovima Dominika Vukovića, ilustratora i slikara koji se u Botaničaru predstavlja sa ilustracijama nastalim za sjajnu seriju slikovnica o hrvatskim umjetnicima u izdanju naklade Mala Zvona. Ujedno je to i Dominikov hommage hrvatskim umjetnicima i autorima koji će se nastaviti u daljnjim izdanjima.
Sjajna inicijativa za popularizaciju i edukaciju hrvatskih umjetnika među mlađim generacijama činila nam se kao nešto što moramo podržati u Botaničaru, pogotovo uz tako sjajne ilustracije autora čiji rad pratimo već duže vrijeme. 

Želeći približiti domaću likovnu umjetnost širokoj, a osobito mladoj publici, naklada Mala zvona počela je 2019. godine objavljivati tematske slikovnice. Dosad su izašli naslovi „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“ i „Marija u gradovima“, posvećena fotografskom opusu Marije Braut. U ovoj seriji slikovnica težište se ne stavlja na životopise nego na umjetničke opuse, teži se prema što većoj raznolikosti te prema ravnomjernoj zastupljenosti autorica i autora, a u svakoj knjizi čitatelje se upoznaje i s nekom specifičnom tehnikom ili umjetničkim smjerom. Odgovarajući na tekstove Sanja Lovrenčić, ilustrator Dominik Vuković za svaku od ovih slikovnica traži i pronalazi zaseban umjetnički izričaj, te i se uspijeva i povezati s umjetničkim svijetom osobe o kojoj je slikovnica i ostati prepoznatljivo svoj.

Botaničar