• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

Iva Valentić i Sanja Lovrenčić

od 21. siječnja do 2. veljače u Laubi

„Boja vode: Mediteran“ treći je ciklus velikih „slikoknjiga“ – radova u kojima slikarica Iva Valentić i književnica Sanja Lovrenčić istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti. Započevši 2017. osebujnu umjetničku suradnju, u kojoj tekst reagira na sliku ili slika na tekst ili pak oboje nastaje istodobno, dvije su autorice 2020. osnovale Umjetničku organizaciju Piktogram s idejom izrade rukopisnih knjiga nestandardnih formata, na razmeđi verbalnog i vizualnog izraza.
 
Ishodište ciklusa „Boja vode: Mediteran“ četiri su pjesme Sanje Lovrenčić, inspirirane prošlošću i suvremenošću mediteranskog prostora; ciklus se sastoji od šesnaest radova velikog formata u kojima slobodan, ekspresivan potez kistom – u kojemu se zrcali iskustvo Ive Valentić u području dalekoistočne kaligrafije – stupa u dijalog s rukom ispisanim riječima pjesama. Tako, čisto formalnim elementima, Istok progovara o Zapadu, a ekspresija apstraktnog poteza na svojim valovima nosi ekspresiju poetskih slika.

Uz izložbu je, u produkciji naklade Mala zvona, objavljena i popratna tiskana umjetnička knjiga s fragmentima radova i svim pjesmama korištenim u ovom projektu

Otvorenje će se održati 20. siječnja u 20 sati u Laubi (Prilaz Baruna Filipovića 23A, Zagreb) i poštivat će se propisane epidemiološke mjere. Covid potvrde su obvezne za ulazak na izložbu. Izložba je otvorena do 3. veljače. 

Projekt je podržao Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.