• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

Dormitorij promocija novosti

Lidija Dujić

Naklada Mala zvona predstavlja novi naslov u svojoj biblioteci posvećenoj poeziji, zbirku „Dormitorij” koja je već ušla u uži krug za jednu od pjesničkih nagrada („Zvonko Milković”).

U svojoj četvrtoj zbirci pjesama Lidija Dujić dograđuje i dosljedno razvija pjesnički univerzum koji je skicirala u ranije objavljenim knjigama. Izdvajajući i očuđujući neke izabrane trenutke, pretvarajući bljeskove stvarnosti u promišljenu jezičnu strukturu, autorica stvara originalne pjesničke kolaže, uz jasnu svijest o poeziji kao ne-običnom govoru. Njezino pjesništvo, koje bi se konvencionalno moglo nazvati intimističkim, zapravo je širokoga tematskog raspona, te se u njemu izdvojene osobne impresije nerijetko i efektno povezuju s problematikom iz šire sfere društvenog i umjetničkog svijeta (s osobitim interesom za žensku stranu tog svijeta), a u tim se jukstapozicijama i kontrastima nerijetko može naići i na dah fine ironije.

Iako bi se moglo učiniti da je primarno ishodište ove poezije svijet riječi, da autorica njome afirmira iskustvo čitanja kao nešto nadasve živo i inspirativno, za njezino je pisanje jednako važno iskustvo dodira s vlastitim materijalnim okolišem, bilo da se radi o gradskoj selfie ulici, vožnji Podravskom magistralom, hotelskoj sobi u (naslovnom) dormitoriju ili pak mediteranskoj prirodi. Svi su ti motivi iz fizičkog (za razliku od literarnog) svijeta čvrsti i izražajno pojedinačni, uvijek dio konkretnog doživljaja iz kojega se razvija i grana pjesnička slika, sa svojim misaonim i emotivnim nabojem.

Dodatnu umjetničku vrijednost ovoj knjizi daju crteži akademskog umjetnika Dominika Vukovića

25. listopada 2023. u 18:30 sati
Knjižnica Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2)

sudjeluju: Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić

Odgovori