• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Blog

Tminice_novosti

Igorj Rajki i Klasja Habjan

U petak, 19. svibnja, u 19:30, u Kabinetu Malih zvona (Savska 28, Cibonin prolaz) održat će se predstavljanje slikovnice „Tminice” Igora Rajkija i Klasje Habjan te otvoriti izložba originalnih likovnih radova realiziranih za to izdanje. Uz dvoje autora o knjizi će govoriti i urednica Sanja Lovrenčić. Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja.

o slikovnici:
Nagrađivani autor Igor Rajki na vrlo originalan i jezično osebujan način progovara o suvremenoj temi pretjerane prisutnosti elektroničkih uređaja u svakodnevnom životu. Pripovjedač u slikovnici, poput kakvog profesora, iznosi „lekciju o rastavljanju tame u mraku” – lekciju o očaravajućoj pojavi koja se događa kad se krajem dana, u unutarnjim prostorima, tama počne spuštati sa stropa i uzdizati s poda. Te se dvije tame grle i miješaju, polako se pretvarajući u neprobojan mrak. No to nije sve; u toj igri nastaju maleni izdanci mraka, takozvane tminice. One se zaigrano svijaju oko predmeta, pripitomljavaju njihove oblike, ne ostavljajući pritom nikakvog traga. Problem, međutim, nastaje kad tu igru počnu ometati ekrani i kad se na mjestu tminica pojave sivkaste sjene… 

Ovu priču, koja potiče na razmišljanje i maštanje, vizualnim jezikom paralelno pripovijeda mlada ilustratorica i dizajnerica Klasja Habjan, stvarajući zagonetan život u prostoru na granici dana i noći; njime promiču ljudski i životinjski likovi, fragmenti predmeta i susreta. Izuzetno inventivne ilustracije izvedene samo nijansama crne boje na vrhunskoj umjetničkoj razini čine slikovnicu zanimljivom ne samo za čitanje nego i za gledanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.