• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Ilustratori

JASMINA KOSANOVIĆ

Jasmina Kosanović je vizualna umjetnica koja se najčešće izražava u mediju ilustracije i tekstilu (male skulpture i prostorne instalacije od tekstila). Diplomirala je na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn odjeće. 

Jasmina Kosanović svoje ilustracije primjenjuje u knjigama (slikovnicama) te u katalozima i popratnim promotivnim materijalima umjetničkih organizacija. Isprva najpoznatija po projektu “Jasmina i lutkice” gdje u posebno uređenom prostoru, showroomu i ateljeu istovremeno, kreira scenografije i lutkarske svjetove. Njezine lutke i scenografije najviše dolaze do izražaja u jedinstvenom prostoru izloga koji Jasmina za svako godišnje doba i posebnu prigodu iznova kreira. Njezine tekstilne i lutkarske prostorne instalacije izlagane su u Galeriji SC, Muzeju grada Trogira, Galeriji Vladimir Filakovac, Muzeju za umjetnost i obrt, Galeriji Matice Hrvatske, Etnografski muzej Zagreb i Galeriji Kranjčar. Za udrugu Domino osmislila je i realizirala četiri izloga (koji su pratili četiri godišnja doba), a koji su tematizirali aktualne teme i probleme: Domina (prikaz domine), Happy New Year (prikaz transvestita), Mornari (zašto su mornari gay simboli?) i Jednorog (interpretacija simbola duginih boja kao simbola). Radovi su nakon izloga izloženi u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.

Osim tekstilnih radova, Jasmina se posljednjih godina intenzivno profesionalno bavi ilustracijom. Do sada je ilustrirala knjige “Noć kada je lisac uhvatio mjesec”, autorica teksta je Ines Mraciuš Kruljac, Profil; “Raščupani lav”, autorica teksta je Ines Mraciuš Kruljac, Mozaik knjiga; “Djed i vještica”, autorica teksta je Ines Mraciuš Kruljac, Mozaik knjiga; “Ti, moja prekrasna djevojčice”, autorica teksta je Nataša Ozmec, Planetopija te autorsku slikovnicu “Noć na zemlji”, Mala zvona. 

Jasmina Kosanović potpisuje i kostimografiju za predstavu “Oh, kako je lijepa Panama!” čiju režiju potpisuje Marius Schiener, a izvodila se u Dječjem kazalištu Dubrava; kostimografiju i scenografiju za predstavu “Ljubiti, samo ljubiti” Teatra Poco Loco, čiju režiju potpisuje Renata Carola Gatica; “Priča mi se priča: Ivica i Marica”, Teatra Poco Loco, režiju potpisuje Renata Carola Gatica, dok je Jasmina autorica ilustracija predstave. 

Kontinuiranio surađuje s tvrtkama, institucijama, umjetničkim organizacijama i pojedincima u realizaciji projekata gdje je njezino veliko iskustvo rada u tekstilu i ilustraciji nužno za realizaciju projekta, a ona svojim stilom i izričajem samo vizualno obogaćuje projekt i krajnji proizvod. Jasmina Kosanović živi i radi u Zagrebu; što sve radi, kreira i stvara možete saznati na Facebooku i Instagramu te na njezinom webshopu.  

www.jasminakosanovic.com

Ostali naslovi ilustratora