• 0 Knjige - 0,00  (0,00 kn)
    • Košarica je prazna.

Prevoditelj

Mišo Grundler

Mišo Grundler rođen je 1988. u Virovitici. Godine 2012. stekao je titulu magistra engleskog jezika (prevoditeljski smjer) i švedskog jezika (lingvistički smjer) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevodi sa švedskog, danskog, norveškog i engleskog; stalni je sudski tumač za švedski i engleski jezik. Radi kao prevoditelj za Hrvatsku radioteleviziju, na poslovima titlanja i sinkronizacije audiovizualnih djela. Među ostalim, preveo brojne skandinavske igrane serije; npr. Borgen, Forbrydelsen (Ubojstvo), Jordskott (Klica zla), Kampen om tungtvannet (Saboteri), Halvbroren (Polubrat) Arvingerne (Nasljednici), gotovo cjelokupni opus redatelja Ingmara Bergmana (uključujući filmove poput Sedmog pečata, Divljih jagoda i Persone), skandinavske filmove kao što su trilogija Millennium, Kon-Tiki, Hodejegerne (Lovci na glave) te mnoge druge filmove, serije i dokumentarce s engleskog jezika: npr. Vikings (Vikinzi), Top Gear, The Simpsons (Simpsoni), Cosmos: A Spacetime Odyssey (Kozmos) i dr.
Radi kao vanjski suradnik na Katedri za skandinavistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predaje staronordijsku književnost i mitologiju u sklopu kolegija Uvod u skandinavske književnosti, a drži i predavanja iz kolegija Prevoditeljski praktikum na istoj katedri.

Knjige

Od kraja prema početku – priča o Kennyju i Kalleu

9,29  (70,00 kn)

U svom kratkom tekstu o Kennyju i Kalleu autor se na majstorski način bavi temama prijateljstva i gubitka. To je pripovijest o jednom dječaku i popravljaču bicikla koji žive u istoj gradskoj četvrti – Vesterbro u Kopenhagenu – krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Kalle, stari morski vuk, uvijek je pun priča; njegove priče i njegov posao privukli su sedmogodišnjeg Kennyja te se između njih dvojice stvara tiho prijateljstvo. No jednoga ljeta, dok dječak provodi školske praznike na moru, njegov prijatelj umire u požaru. Dječak tuguje, ali pronalazi maleno blago: razglednice iz različitih luka u kojima je Kalle bio; one postaju svojevrsna potvrda prijateljstva s Kalleom i dječakova utjeha.